Categorieën
nieuws

wereldvluchtelingendag 2016

vwvl

Brussel, 16 juni 2016 – 20 juni is Wereldvluchtelingendag. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog, mensenrechtenschendingen en vervolging. Ook in België werken vele organisaties samen om er een speciale dag van te maken.

zij aan zij #withrefugees

Het jaar 2015 werd gekenmerkt door een record aantal mensen op de vlucht, op zoek naar bescherming, waarvan ook een bescheiden aantal naar België. Het aantal ontheemden steeg tot het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag hoe we deze mensen moeten beschermen roept wereldwijd controverse en debat op. Heel wat landen hebben intussen gekozen voor eenzijdige en beperkende maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen. Xenofobie is in veel landen een groeiende trend.

Gelukkig zien we ook veel positieve ontwikkelingen. De grote hoeveelheid vluchtelingen bracht een grote golf van solidariteit en generositeit op gang. Elke dag worden nieuwe initiatieven genomen door overheden, NGO’s, burgers, studenten en families om vluchtelingen en asielzoekers te helpen. Zij zien vluchtelingen als mensen. Mensen zoals u en ik, van wie het leven werd ontwricht door onverwachte gebeurtenissen en omstandigheden.

Om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden en om de zaken in 2016 te verbeteren, wil een coalitie van Belgische vluchtelingenorganisaties, samen met de VN Vluchtelingenorganisatie, iedereen uitnodigen om zij aan zij te staan #WithRefugees.

concert – artists #withrefugees

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag 2016 organiseert het Brussels Jazz Orchestra op maandag 20 juni een bijzondere avond. Met de steun van UNHCR, de European Council on Refugees and Exiles (ECRE), het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Rode Kruis België en 11.11.11. organiseren zij een concert in de AB Brussel, samen met enkele gevluchte muzikanten van de Syrian Brass Band. De opbrengst van dit concert gaat naar een goed doel. 200 plaatsen zijn gereserveerd voor vluchtelingen en asielzoekers in België.

www.refugeeday.be

Voor meer informatie over de dag zelf, cijfers en verdere inspiratie over wat u kan doen om vluchtelingen te steunen, bezoek de website: www.refugeeday.be.

Via deze website kan u ook onze globale #WithRefugees petitie tekenen en een duidelijke boodschap sturen om solidariteit te zijn met vluchtelingen. Wij staan zij aan zij met vluchtelingen. Sta met ons!